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1.Imagen marcada / sin marcar ALBIN, A.; AGUERRE, V.; DOGLIOTTI, S.; POMBO, C.; CONTINI, C.; OMODEI-ZORINI, L. Preparándonos para el futuro: posibles alternativas para el sector hortícola Revista INIA, 2009, no. 18, p. 45-48
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  16/09/2014
Actualizado :  11/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  B - 1
Autor :  ARLÓ, L; BERETTA, A.; PERDOMO, C. H.
Afiliación :  ANDRES NICOLAS BERETTA BLANCO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  A quick test based on Cataldo´s method to determine nitrate in fresh tissue extracts.
Fecha de publicación :  2015
Fuente / Imprenta :  Journal of Plant Nutrition, v. 38, n. 1, p. 1-12, 2015.
ISSN :  1532-4087.
DOI :  10.1080/01904167.2013.878354.
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 17 Feb 2012/ Accepted 05 Dec 2013/ Accepted author version posted online: 31 Dec 2013/ Published online: 29 Sep 2014.
Contenido :  Abstract: Leafy vegetables could accumulate nitrate (NO3?) above limits safe for humans, hence it would be advisable to customarily determine their NO3? concentration. We wanted to develop a quick test to determine NO3? concentration in fresh tissue extracts and estimate the error of using this test to identify samples with NO3? concentrations above the World Health Organization (WHO) threshold. There was a positive linear relationship (P < 0.001) between NO3? concentrations determined by the quick test and by potentiometry in dry tissue extracts. Samples were classified as ?acceptable? or ?excessive? according to their potentiometric NO3? concentration, using a critical level of 75% (p) of the observed NO3? distribution. According to the Cate-Nelson model, the quick test identified as ?acceptable? from 5.6% to 15.4% of samples that were in the ?excessive? category. In spite of this error rate, the quick test use would improve consumers? protection, because no controls on vegetables NO3? concentration are available in Uruguay.
Palabras claves :  ACCEPTABLE DAILY INTAKE; ALIMENTACIÓN HUMANA; DETERMINACIÓN DE NITRATOS EN TEJIDOS VEGETALES; GREEN LEAFY VEGETABLES; INGESTA DIARIA ADMISIBLE; NITRATE TOXICITY; TOXICIDAD DE NITRATOS; VERDURAS DE HOJA.
Thesagro :  TOXICOLOGÍA.
Asunto categoría :  Q03 Contaminación y toxicología de los alimentos
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE100138 - 1PXIAP - DD
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